Vaelluskengät

Jos harkitset vaelluskenkien ostamista, olet tullut oikeaan paikkaan! Sivustomme kautta löydät kattavan valikoiman vaelluskenkiä eri merkeissä, malleissa ja kuoseissa. Lisäksi kerromme, miten valitset juuri omiin tarpeisiisi sopivat kengät.

Laadukkaat vaelluskengät kestävät aikaa ja kulutusta, ja ne palvelevat sekä vaativilla vaelluksilla että lyhyillä luontoretkillä. Kengät tekevät askeleesta kevyemmän vaativammassakin maastossa ja tukevat käyttäjänsä nilkkoja ja jalkapohjia. Lisäksi vaelluskengät tarjoavat kumisaappaita parempaa ergonomiaa niin marjametsässä kuin kalastusreissulla, ja ne pitävät tarvittaessa jalat kuivina niin suolla kuin sadesäällä.

Miten valita vaelluskengät?

Vaelluskengät kannattaa valita aina huolellisesti, sillä niiden on tarkoitus kestää kovaa käyttöä. Valitse omankokoisesi kenkä ja normaali, kapea tai leveä lesti jalkasi mukaan. Kenkien tulee istua napakasti, mutta niiden sisään tulee mahtua myös sukka ja vaelluspäivästä iltaa kohti hieman turvonnut jalka!

Vaelluskengissä tulee huomioida tarkkaan myös ajateltu käyttötarkoitus. Helppokulkuisiin päiväretkiin voivat riittää maastolenkkarit tai matalavartiset vaelluskengät. Pidemmät retket, painavat kantamukset ja vaativa maasto sen sijaan edellyttävät tukevampia kenkiä, jotta vältytään nilkkojen muljahteluilta ja turhalta rasitukselta. Puolikorkeat kengät ovat monille hyvä kompromissi.

Kenkä halutuilla ominaisuuksilla

Vaelluskengät tuntuvat yleensä jäykiltä, ja se on tarkoituskin! A- ja A/B-luokan kengät ovat vähiten kiertojäykät, ja ne sopivat esimerkiksi lenkkeilyyn. B-, B/C- ja C-luokan kengät ovat monen Suomessa vaeltavan valinta, sillä niistä löytyy enemmän jäykkyyttä ja tukea jalalle vaihtelevampaankin maastoon ja painavan rinkan kantoon. D-luokan kenkä soveltuu erittäin vaativaan käyttöön, esimerkiksi jääkiipeilyyn.

Vaelluskenkäkaupoilla kannattaa miettiä myös pintamateriaaleja ja -ominaisuuksia. Kalvollinen kenkä hylkii vettä, kalvoton kenkä toisaalta hengittää paremmin. Jos ekologisuus on sydäntä lähellä, kannattaa tutustua ympäristöystävällisestä nahasta valmistettuihin kenkiin.

Miten huoltaa vaelluskenkiä?

Vaelluskengistä kannattaa pitää hyvää huolta, sillä hyvin pidettyinä ne kestävät retkestä toiseen. Näkyvä lika tai pöly kannattaa pyyhkäistä pois aina päivän päätteeksi ja suossa nuhjaantuneet kengät huuhtaista. Kotiuduttua kengät kannattaa puhdistaa huolellisemmin niin ulkoa kuin sisältä.

Säilytystä varten pohjallisen voi irrottaa, ja säilytyspaikaksi uusia retkiä odotellessa sopii mainiosti esimerkiksi kenkien oma pahvilaatikko. Vaelluskenkien pintaa kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa panostaa vahoihin ja muihin hoitotuotteisiin.

Vaelluskengät nauttivat käytöstä: jotta pohjat eivät haurastuisi, kenkiä kannattaa käyttää vähintään parin kuukauden välein!